De oermoeder in mij

Oermoeder

De oermoeder in mij

‘Mag ik je iets persoonlijks vragen? Je deelde van de week een foto van 8 jaar geleden met je gezin. In die periode kenden wij elkaar nog niet. Ben je toen ziek geweest?’

En zo raak ik midden op straat in een waardevol gesprek… Ik vertel dat ik er goed doorheen ben gekomen en dat het mij persoonlijk óók veel heeft gebracht. Ik had het alleen de kinderen zo graag willen besparen. En terwijl ik dat zeg voel ik de oermoeder in mij naar boven borrelen…

Het allerbelangrijkst

Het is zo’n moment waarop ik besef dat er voor mij één ding het aller-aller belangrijkst is: Dat het goed gaat met mijn kinderen.

Gelukkig gebeurt het niet zo vaak, maar als ze het moeilijk hebben, dan voel ik dat in mijn hele zíjn.
Dan wil ik niets liever dan alles in goede banen leiden en komt de leeuwin in mij naar boven op het moment dat mijn rechtvaardigheidsgevoel wordt getriggerd.

Het is iets waar ik in mijn praktijk ook regelmatig moeders mee zie worstelen.
Als moeder wil je het zo graag goed doen voor je kind(eren)!
Dat geldt voor mij, maar misschien ook wel voor jou.

Eigen keuzes

Inmiddels hebben mijn kinderen met hun 17 en 14 jaar meer en meer de leeftijd om hun eigen keuzes te maken. Wordt mijn bijdrage om dingen voor ze op te lossen steeds kleiner. Mag ik oefenen met verder loslaten, zodat ze hun eigen weg kunnen gaan vinden.
Ik kan tenslotte wel van alles vinden, doen of voor ze bedenken, maar uiteindelijk zullen ze het zélf moeten gaan doen. Ik kan hooguit helpen om de ‘voors’ en ‘tegens’, eventuele voordelen en risico’s op een rijtje zetten. Maar wat ik ze uiteindelijk écht wil leren is om
– hun eigen keuzes te maken
– om voor zichzelf te gaan staan
– om hun hart te volgen
zodat zij gelukkig zijn.
Los van wat, wie dan ook er maar van denkt! (Including me!)

Misschien maken ze daarbij bepaalde keuzes die achteraf gezien niet zo handig of mogelijk zelfs uiterst pijnlijk zijn. Gelukkig kunnen ze er dan – in verreweg de meeste gevallen – op dàt moment altijd nog op terugkomen en opnieuw een keuze maken die beter bij ze past. Bijkomend voordeel is dat ze waarschijnlijk iets heel belangrijks over zichzelf hebben geleerd.

Opvoeden

Het klinkt allemaal heel simpel, maar opvoeden is soms gewoon een heel ingewikkeld proces, waarbij de twijfel misschien ook bij jou wel eens om de hoek komt kijken.

Ik heb mij laten vertellen dat de perfecte opvoeding niet bestaat. Je kunt hooguit naar eer en geweten je best doen en er voor je kinderen zijn als ze je nodig hebben.
Als moeder mag je dus ook fouten maken en daar op een later moment op terugkomen.
Hoe graag je misschien ook zou willen, je kunt je kind(eren) niet tegen alles beschermen. In het leven krijg je nou eenmaal cadeautjes waar je niet op zit te wachten, maar die je wel dichter bij jezelf brengen. Net als ikzelf 8 jaar geleden.

Loop jij hier ook tegenaan en vind je het fijn om hier eens over in gesprek te gaan?
Blijf dan niet langer in je eentje doorworstelen, maar maak HIER een afspraak.
Omdat jij en je kind(eren) het waard zijn!

Heb een goed Paasweekend.

 Warme groet

Margriet

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *