Margriet Slot

Over Margriet Slot

"Met het begeleiden van ouders die uit elkaar gaan, wil ik de gevolgen van een scheiding op kinderen zo veel mogelijk beperken"

Mijn ouders gingen uit elkaar toen ik 16 was. Op dat moment leek ik heel goed met de situatie om te kunnen gaan. Inderdaad…léék!

Ik had best een leuk leven met mijn man, twee prachtige kinderen en een goede baan, toen mijn wereld plotseling stil kwam te staan, doordat ik op mijn 37e borstkanker kreeg. Gedurende de behandelingen die volgde keek ik regelmatig terug op de periode dat het niet goed ging tussen mijn ouders.
Ik merkte toen pas hoe machteloos ik mij in die jaren heb gevoeld.
Tijdens een persoonlijk ontwikkeltraject daarna, ontdekte ik dat ik mijzelf onbewust een oersterk overlevingsmechanisme had aangeleerd om als kind met de situatie om te kunnen gaan. Een strategie die destijds heel goed werkte, maar mij inmiddels niet meer diende.

Margriet Slot

De impact van de scheiding van mijn ouders werd mij nu pas duidelijk. Ik merkte hoe mijn zelfvertrouwen en gevoel voor eigenwaarde in deze periode is afgenomen. Dit wist ik toen overigens heel goed te verbloemen. Het maakte echter dat ik deed wat mijn omgeving van mij verwachtte, in plaats van mijn eigen koers te varen. De manier waarop mijn ouders uit elkaar zijn gegaan had gewoon nog altijd invloed op beslissingen die ik nam en op de manier waarop ik reageerde op moeilijke situaties. Dit terwijl ik gewoon al dik volwassen was! En ikzelf – maar ook mijn omgeving – dacht dat ik toen heel goed met de situatie kon omgaan.
Het heeft mij een hoop gegraaf, oefening, geld en kostbare tijd gekost om mijzelf te (her)ontdekken, om mijn nogal hardnekkige automatische piloot ander gedrag aan te leren. Maar wat ben ik blij dat ik dit ben aangegaan! Ik weet en voel nu dat ik altijd op mijzelf kan vertrouwen en ik neem beslissingen op basis van wat belangrijk is voor míj, in plaats van voor mijn omgeving. Het welzijn van mijn gezin en dierbaren weeg ik daarbij natuurlijk in liefde mee, maar nu omdat ikzelf daar gelukkig van word.
Dingen die ik vroeger gedaan of juist gelaten zou hebben, omdat ik dat te spannend vond, of mijn omgeving er iets van zou vinden, doe ik nu niet of juist wèl, omdat ik daar gelukkig van word. Zo heb ik het vertrouwde losgelaten door een carrière-switch te maken en mijn coachingspraktijk te starten.  Geniet ik met volle teugen van ijsbadjes, koudwaterzwemmen, een 4 daagse nature quest (in mijn eentje, met slechts een tarp, hangmat, water en wat ahorn-siroop in de stilte van het bos). Ik houd er van en is onderdeel van het goed voor mijzelf zorgen!

Het geeft mij enorme voldoening als ik andere ouders kan helpen om hun scheiding – in het belang van de kinderen – harmonieus te laten verlopen. Als zij hun kinderen, ondanks de scheiding, liefdevol kunnen opvoeden en iedereen uit het gezin zijn/haar maximale potentie kan leven.

Mijn visie

Als je samen voor kinderen hebt gekozen, zal je allebei hun hele leven de ouder zijn. Ook al is het (uiteindelijk) niet gelukt om jullie liefdesrelatie
te laten slagen, de kinderen blijven jullie gezamenlijke responsabiliteit.
Als liefhebbende ouder zal het je intentie zijn om de kinderen zo min mogelijk met jullie ellende te belasten. Om dit te bewerkstelligen helpt het als je zèlf de regie kunt pakken over jouw leven. Als je je verantwoordelijkheid kunt nemen, in plaats van in slachtofferrol duiken en naar de ander wijzen. Natuurlijk kan dat verdomd lastig zijn in zo een heftige periode. Het is echter wel dé manier om de kinderen zo min mogelijk met de scheiding te belasten.
Daarnaast krijg je met deze instelling veel meer grip op de situatie en kan je je leven gemakkelijker inrichten op een manier waarvan jijzelf gelukkig wordt.
En ook dàt is belangrijk voor de kinderen. Hoe jij je voelt heeft namelijk invloed op het geluk van je kinderen. Jezelf steeds wegcijferen
vanwege bijvoorbeeld een schuldgevoel naar de kinderen is daarom niet de oplossing. Het vinden van balans is hierin de sleutel voor
jullie geluk.

 – liefdevol en genadeloos
 – niet op zoek naar gelijk, maar naar geluk
 – serieus indien nodig en lichtvoetig indien mogelijk
 – iemand die lastige situaties en tegenslagen graag aangrijpt als gelegenheid om te groeien
 – dol op spelen en beweging in welke vorm dan ook

Als je mij zou kennen, dan weet je dat...

  • de reden waarom ik op mijn 18e Nederlands Recht ben gaan studeren, volledig terugkomt in mijn coachingspraktijk. 
    Ik heb mijn missie van destijds om scheidende ouders (en daarmee de kinderen) te helpen opnieuw leven ingeblazen. Alleen dan in een coachende vorm in plaats van op het juridische vlak. Laat ik duidelijk zijn dat het onontbeerlijk is om zaken op juridisch gebied goed te regelen. Mijn ervaring als jurist is echter ook dat hiermee de onderliggende bron van het conflict, niet wordt opgelost. En dat is voor de kinderen nu juist zo belangrijk.
  • ‘Dans het leven’ & ‘Life isn’t about waiting for the storm to pass, it’s about learning how to dance in the rain’ mijn lijfspreuken zijn. 
    Dansen is van kinds af aan mijn grote passie. In allerlei verschillende stijlen. Als ik op de dansvloer sta, voel ik mij gelukkig. Ik geef dan ook al jarenlang met heel veel plezier Zumba-lessen.
  • het krijgen van borstkanker mij ook veel heeft gebracht. Door dit cadeau, waar ik niet op zat te wachten, uit te pakken, sta ik nu anders in het leven, ben ik mijn hart gaan volgen en geniet ik veel intenser en bewuster van het leven.
  • het aangaan van uitdagingen als koudwaterzwemmen en NatureQuests mij enorm veel voldoening geven en ik binnenpret heb als mensen daar iets van vinden.
  • een grote wens van mij tóch nog is uitgekomen. Mijn ouders zijn tegenwoordig namelijk samen in goede harmonie aanwezig, op belangrijke momenten in mijn leven!

Wil je nader met mij kennismaken?