Een voornemen is geen besluit

Besluit

Een besluit helpt je uitdagingen aan te gaan.

(en een voornemen is geen besluit!)

Ken je dat? Dat je iets wilt, maar het toch anders loopt?

Afgelopen weken heb ik meegedaan aan een 10-daagse meditatie-challenge. Dat betekende dat ik elke ochtend om 6:30 uur klaar zat om te mediteren. Ik kan je zeggen dat ik gewend ben om later op te staan dan dat…

Uit mijn jaarthema ‘liefdevolle aanwezigheid’, volgt voor mij onder meer dat ik aandacht wil geven aan mijn binnenwereld. Dus hoe heerlijk dat deze challenge van 356dagensuccesvol ‘toevallig’ voorbij kwam. Ik had al snel het besluit genomen om mee te doen, ookal was het tijdstip ietwat spartaans. Hierdoor hoefde ik ’s ochtends niet te bedenken of ik echt mijn bed uitging als de wekker ging. Het ging niet geheel moeiteloos, helemaal omdat ik vrij onverwacht een soort van mini-vakantie had geboekt. Maar het stond vast dat ik met de meditatie zou meedoen, dus stond ik – conform besluit – vroeg op. Simple as that.

Op dit punt, zie ik het regelmatig verkeerd gaan bij ouders die uit elkaar gaan, of in ieder geval anders dan ze voor ogen hadden.
Op het moment dat je je kind(eren) vertelt dat jullie uit elkaar gaan, breekt je hart en ben je vàst van plan om hen hier zo min mogelijk mee te belasten. Maar naarmate het gezamenlijke leven van jou en de andere ouder steeds meer een eigen weg volgt, zal je steeds opnieuw hard geconfronteerd worden met pijnlijke situaties,  gedachten en emoties. In stressvolle perioden, vermindert het vermogen om te relativeren en rationeel te denken. Hierdoor zullen emoties sneller de overhand nemen, helemaal naarmate deze periode langer voortduurt.

Een voornemen is niet zo sterk

Het voornemen om in het belang van de kinderen op een goede manier uit elkaar te gaan, blijkt dan ineens minder ‘stellig’ te zijn. Er komen allerlei argumenten bij je langs om hierover hun zienswijze bij je in te dienen. Dit betekent dat je steeds opnieuw een afwegen moet maken of je wel het voorgenomen pad wilt blijven volgen. Terwijl juist ‘het kunnen maken van rationele afwegingen’ het stukje is, dat op dit moment minder goed functioneert. 

Hierdoor gebeurt het dat ouders gaandeweg een andere route kiezen dan zij in eerste instantie van plan waren. Met het gevolg dat de scheiding achteraf gezien minder harmonieus verloopt dan zij vooraf wensten voor de kinderen en waarvan zij bovendien ook zelf last hebben.

Tip: Neem een besluit

Ik wil je dan ook heel graag de tip meegeven om als je gaat scheiden, in een zo vroeg mogelijk stadium en los van je eigen emoties, heel bewust een besluit te nemen over hoe je wilt dat de kinderen later op de scheiding terugkijken. Als je dit besluit neemt, staat je doel vast en kan dit je helpen bij het bepalen welke weg je wilt volgen, zonder dat je steeds opnieuw hoeft te heroverwegen of je een andere richting opgaat. Je hebt namelijk eerder al vastgesteld wat je belangrijk vindt.

Nog even terugkomend op de challenge… De laatste dag was ik al wakker voordat mijn wekker ging. Zo zie je maar, hoe snel je soms kunt wennen aan verandering 😊

Vind je het fijn om even samen met mij te kijken welk besluit jij (los van je emoties) wilt nemen?
Maak dan een afspraak voor een sessie waarin ik een half uurtje vrijblijvend met je meekijk.

Wil je er zeker van zijn dat je mijn toekomstige tips niet mist?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *